تهیه فیلم سریع حل شونده دهانی ویتامین B12 برای گیاهخواران و ارزیابی ویژگی های فارماسیوتیکس آن، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان

به گزارش روابط عمومی دانشکده، خانم میترا توکلی ­فر از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان«تهیه فیلم سریع حل شونده دهانی ویتامین B12برای گیاهخواران و ارزیابی ویژگی های فارماسیوتیکس آن» که به راهنمایی آقای دکتر رحیم بحری نجفی انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی ۳۹۱۴۱۰ به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

یکی از اهداف سیستم های دارورسانی جدید افزایش کفایت مولکول دارو با فرمولاسیون مناسب می باشد که منجر به پذیرش بهتر بیمار می شود. این فیلم ها وقتی در دهان قرار داده می شوند بدون نیاز به آب در فاصله تقریباً یک دقیقه از هم پاشیده و داروی موجود در خود را آزاد می کنند. ویتامین B12یک ویتامین حساس و مهم برای بدن می باشد که در تکثیر سلول ها در بافت عصبی و دستگاه گوارش و مغز استخوان و همانندسازی ژن های هسته سلول نقش بسزایی دارند. بدلیل منبع حیوانی این ویتامین، گیاهخواران بیشتر به کمبود این ویتامین دچار می شوند.

در این تحقیق ابتدا فرمولاسیون فیلم ها از کارباپول، سدیم کربوکسی متیل سلولز (NaCMC)، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC)، پلی وینیل پیرولیدن (PVP)و پلی وینیل الکل (PVA)بعنوان پلیمرهای محلول در آب و از پروپیلن گلیکول (PG)و گلیسیرین (Gly)بعنوان پلاستی سایزر و به روش Solvent Castingتهیه شد. در نهایت فیلم های تهیه شده از لحاظ خصوصیات فیزیکی، یکنواختی ضخامت، ویژگی های مکانیکی (افزایش طول و درصد کشیدگی)، انعطاف پذیری، زمان از هم پاشیدن و انحلال فیلم در محیط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. تعیین مقدار ویتامین B12به روش میکروبی و با استفاده از باکتری Lactobacillus delbrueckii subsp.‎ Lactis (PTCC 1057)صورت گرفت.

نتایج بدست آمده حاکی از آن است که فرمولاسیون دارای ۴۰۰ میلی گرم پلی وینیل الکل، ۱۰۰ میلی گرم سدیم کربوکسی متیل سلولز و ۸/۰ میلی لیتر گلیسیرین در ۵۰ میلی لیتر حلال، از لحاظ ویژگی های فارماسیوتیکس مطلوب بود. این فیلم حاوی ۱۵۰۰ میکروگرم ویتامین B12بود و در طی ۹۰ ثانیه شروع به از هم پاشیدن کرد و بعد از ۱۲۰ ثانیه بطور کامل حل شد. نهایتاً با توجه به آزادسازی سریع دارو و راحتی استفاده از آن، می توان فیلم سریع حل شونده ویتامین B12را پس از تکمیل مراحل علمی نهایی جهت افراد گیاهخوار پیشنهاد نمود.