تهیه پلت مخاط چسب روکش دار آلندرونیت و بررسی ویژگی های فارماسیوتیکس آن، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی

به گزارش روابط عمومی دانشکده، آقای محمد هادوی از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان:« تهیه پلت مخاط چسب روکش دار آلندرونیت و بررسی ویژگی های فارماسیوتیکس آن» که به راهنمایی آقایان: دکتر رحیم بحری نجفی و دکتر جابر امامی انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی ۳۹۳۰۸۰ به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

طراحی یکی سیستم آهسته رهش مانند پلت مخاط چسب روکش دار آلندرونیت به دلیل لزوم مصرف آن در بیماران دارای پوکی استخوان، زیست دستیابی ناچیز دارو و همچنین احتمال ایجاد زخم در مری (عارضه مهم دارو) مناسب به نظر می رسد؛ زیرا این پلت ها باعث کاهش بروز عارضه گوارشی دارو، افزایش جذب و کاهش نوسانات غلظت پلاسمایی دارو می شوند. این اشکال دارویی به دلیل دانسیته، اندازه و جریان یابی مطلوب، به راحتی و به طور یکنواخت درون کپسول ها جای می گیرند.

در این تحقیق ابتدا پلت های مخاط چسب روکش دار حاوی آویسل، لاکتور، کایتوزان و یودراژیت ۵۵-۱۰۰Lبه روش اکستروژن/اسفرونایزیشن تهیه شدند. پلت های تشکیل شده از لحاظ جریان پذیری، اندازه ذره ای، فرسایش پذیری و محتوای دارویی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

آزادسازی دارو در محیط بافر فسفات با pHمعادل ۵/۵، در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد و سرعت هم زدن rpm۱۰۰ در طول ۱۲ ساعت بررسی و با مدل های کینتیکی مختلف تطبیق داده شد.

نتایج بدست آمده حاکی از آن است که آویسل به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده ساختار پلت باعث کاهش انحلال آلندرونیت سدیم شد. افزایش میزان کایتوزان باعث افزایش MDTگردید. فرمولاسیون برتر به طور متوسط ۸/۷۸% از داروی خود را در طی ۱۲ ساعت آزاد نمود. کینتیک آزادسازی دارو در نیمی از فرمولاسیون ها از مدل هیگوچی و در نیمه­ی دیگر از مدل درجه صفر پیروی می کرد.