طراحی، فرمولاسیون و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ژل دهانی تهیه شده از عصاره گل انار جهت درمان آفت مینور در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان

به گزارش روابط عمومی دانشکده، در تاریخ سه شنبه ۹۴/۱/۱۸ خانم فاطمه داودوندی از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان«طراحی، فرمولاسیون و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ژل دهانی تهیه شده از عصاره گل انار جهت درمان آفت مینور» که به راهنمایی آقایان: دکتر ابوالفضل اصلانی و دکتر بهزاد ذوالفقاری انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی ۳۹۳۰۶۶ به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

استوماتیت آفتی عود کننده دهان، یک بیماری ناشناخته با علت نامشخص است که اغلب درمان های آن علامتی است و تاکنون درمان قطعی برای آن شناخته نشده است. گل انار گیاهی دارویی است که به دلیل داشتن خواص آنتی میکروبیال، آنتی­اکسیدانی، ضد التهابی و همچنین خاصیت ضد درد و ترمیم زخم، در درمان آفت موثر می باشد. با توجه به اثرات مفید گل انار روی آفت، تصمیم گرفتیم تا با فرموله کردن عصاره گل انار در فرم ژل مخاط چسب، یک داروی طبیعی و کم عارضه در اختیار بیماران قرار گیرد، به طوری که نیاز به مصرف استروئیدها کاهش پیدا کند. همچنین با توجه به اینکه در بیماری آفت هر چه دارو بیشتر در موضع بماند اثربخشی آن بیشتر می شود، به نظر می رسد فرموله کردن گل انار در یک پایه مخاط چسب مناسب و منطقی باشد.

در این تحقیق ابتدا گلهای گیاه Punica granatumL.‎به روش پرکولاسیون عصاره گیری و چندین فرمولاسیون با استفاده از نسبت های مختلف پلیمرهای کربومر ۹۳۴، سدیم کربوکسی متیل سلولز و هیدروکسی پروپیل متیل سلولز تهیه گردید و سپس عصاره تغلیظ شده در پلی اتیلن گلیکول ۴۰۰ دیسپرس شده و به آنها اضافه شد. فرمولاسیون ها از نظر ماکروسکوپی و میکروسکوپی بررسی و فرمولاسیون های بهینه انتخاب شدند.

نتایج به دست آمده حاکی از آن است که فرمولاسیون F۴به علت دارا بودن مقادیر بیشتری از کربومر ۹۳۴ و سدیم کربوکسی متیل سلولز، ویسکوزیته بیشتر و قدرت مخاط چسبی بالاتری نسبت به سایر فرمولاسیون ها داشت. از آنجا که F۴، F۵و F۶از نظر میزان آزادسازی ماده دارویی تفاوت چشمگیری با هم نداشتند، فرمولاسیون F۴به دلیل یکنواختی و ظاهر مناسب، ویسکوزیته و قدرت مخاط چسبی خوب و پایداری در شرایط دمایی مختلف، به عنوان فرمولاسیون برتر انتخاب شد.