تولید دانش فنی سنتز ماده داروی دورزولامید هیدروکلرید، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان

گلوکوم یا آب سیاه چشم بیماریی است که سبب تخریب عصب بینایی می شود. این بیماری در آغاز هیچ علامتی ندارد، ولی می تواند در طول زمان به کاهش بینایی و در نهایت، به نابینایی منجر شود. این بیماری به دو نوع زاویه باز و بسته تقسیم بندی می شود که شیوع نوع گلوکوم زاویه باز بیشتر است، نوع گلوکوم زاویه بسته در کشورهای آسیایی از شیوع بالتری برخوردار است و حدود ۸۰ درصد این بیماران در آسیا می باشند، راه های درمان گلوکوما عبارتند از دارو درمانی، لیزر درمانی، عمل لیزیک و در موارد حاد عمل جراحی، داروی دورزولامید پر مصرف ترین دارو به منظور درمان و پیشگیری از عود مجدد این بیماری است. دورزولامید به تنهایی یا به همراه داروهای بلوکه کننده گیرنده بتا آدرنرژیک برای کاهش فشار داخل چشم، گلوکوم با زاویه باز، گلوکوم پسودواکسفولیاتیو و افزایش فشار داخل چشمی در موارد افزایش فشار خون داخل چشمی، در بیمارانی که مصرف داروهای بلوکه کننده گیرنده بتا ادرنرژیک در آنها ممنوع است یا به آنها پاسخ نمی دهند، به کار می رود.

بر اساس اطلاعات بدست آمده، تولید و عرضه این دارو در سطح بازار بین المللی در اختیار شرکت هایی از کشورهای هند، سوئیس، لولوکزامبورگ، آرژانتین، کانادا و ایالات متحده می باشد که با توجه به مسایل سیاسی و اقتصادی موجود، بازار دارویی کشور را تحت تاثیر قرار داده اند. لذا با توجه به میزان واردات ۱۲۱ کیلوگرمی این دارو در سال گذشته توسط شرکتهای داروپخش، سینادارو و باختر بیوشیمی که ارزش دلاری معادل با ۱۰۳۳۰۵۶ دلار را در بر می گیرد و با توجه به میزان مصرف بالای این دارو در کشور و بومی نبودن دانش فنی تولید این دارو در کشور، تولید این پیش ماده دارویی با ارزش از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. تاکنون در پنتنت های سالهای متفاوت به تهیه دورزولامید هیدروکلراید اشاره شده است که البته در سالهای اخیر تغییراتی در تهیه آن با هدف دستیابی انانتیومتر خالص تر با بازده بیشتر انجام شده است.

نتایج این مطالعه حاکی از دستیابی به دانش فنی بومی اصلاح شده و تولید نیمه صنعتی داروی دورزولامید هیدروکلراید در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان می باشد.

سنتز دورزولامید هیدروکلراید بر اساس پتنت شماره ۸۲۶۳۷۸۷ USP ، Rajendra Narayanrao Kankan در سال ۲۰۱۲ انجام شده است.