طراحی، فرمولاسیون و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آدامس زنجبیل، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان

به گزارش روابط عمومی دانشکده، در تاریخ پنجشنبه ۹۴/۱/۲۷ خانم فرناز رستمی از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان«طراحی، فرمولاسیون و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آدامس زنجبیل» که به راهنمایی آقایان: دکتر ابوالفضل اصلانی و دکتر علیرضا قنادی انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی ۳۹۳۱۴۳ به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

زنجبیل در درمان مشکلات گوارشی و بیماری حرکت موثر است و بعنوان داروی ضد تهوع و استفراغ پس از جراحی و در طول حاملگی کاربرد دارد. این اثرات به ترکیبات فنولی از جمله، جینجرول­ها و شوگائولها عمدتاً مربوط می­شود دارند. آدامس ها بخاطر مزایای فراوان در بین اشکال دارویی مورد پذیرش عموم می باشند. هدف از این مطالعه تهیه فرآورده ای متفاوت از زنجبیل می باشد، با توجه به این که آدامس دارویی زنجبیل تاکنون در بازار دارویی ارائه نشده است و با در نظر گرفتن مزایا و اثرات مفید این گیاه تصمیم گرفته شده تا در این تحقیق آدامس زنجبیل به عنوان شکل دارویی جدید فرموله و به بازار دارویی کشور ارائه گردد.

ابتدا پودر ریزوم های خشک زنجبیل (Zingiber officinale Roscoe)بوسیله روش پرکولاسیون و حلال هیدروالکلی ۷۰% عصاره گیری و میزان ترکیبات فنولی تام بر اساس گالیک اسید و تانیک اسید استاندارد و با معرف فولین سیوکالتو اندازه گیری و سپس فرمولاسیون هایی با نسبت پایه های مختلف تهیه گردید که حاوی ۵۰ میلی گرم عصاره تغلیظ شده زنجبیل بودند. نهایتاً تست های یکنواختی محتوا و وزن، تست انحلال (رهش دارو از آدامس)، ارزیابی خصوصیات ارگانولپتیک و کانیکی نیز انجام داده شد.

یافته ها حاکی از آن است که آدامس دارویی زنجبیل می­تواند به عنوان یک سیستم دارورسانی جدید جهت درمان اختلالهای حرکتی یا گوارشی مورد استفاده قرار گیرد.