رفتن به محتوای اصلی
x

هفته وحدت گرامی باد

ماجرای نامگذاری هفته وحدت  

آیا می‌دانید هفته وحدت چیست و چرا به این اسم نامگذاری شده است؟ در این باره باید بدانید که فاصله بین ۱۲ تا ۱۷ ربیع الاول که دو روایت مختلف برای میلاد پیامبر اسلام میان مسلمانان سنی و شیعه است، توسط حضرت امام خمینی (ره) برای از بین بردن تفرقه میان مسلمانان، به نام هفته وحدت نامگذاری شده است.

روایت وحدت

از همان روزهای اولِ تبعید، آقای خامنه‌ای با جریانی مواجه شد که کارشان، دمیدن بر اختلافات مذهبی منطقه بود. پول می گرفتند و کارهایی می‌کردند تا سُنی را پیش شیعه منفور کنند و شیعه را پیش سنی. آقای خامنه‌ای برای مقابله با دسیسه‌های تفرقه‌افکنان، ابتدا راهِ دوستی با علمای اهل‌سنت منطقه را در پیش گرفت و برای مولوی‌های منطقه، پیام اتحاد فرستاد. بعد، کار از پیام و مکاتبه فراتر رفت. آقای خامنه‌ای به دیدار مولوی‌ها می‌رفت و آنها به مهمانیِ این روحانیِ تبعیدی می آمدند.

قدم بعدی، عملی‌کردن پیشنهادی بکر و وحدت آفرین در راستای زدودن اختلافات بود؛ پیشنهاد نام‌گذاریِ هفته‌ای به نام «هفتۀ وحدت» و برگزاری جشن‌هایی به مناسبت میلاد حضرت رسول. «قبل از انقلاب، اولین بار این هفتۀ وحدتی را که امروز معمول شده، ما در ایرانشهر راه انداختیم. ایام ربیع‌الاول شد. من به مسجد نور، مسجدِ رفیق قدیمی، آقای مولوی قمرالدین رفتم و به ایشان گفتم روز دوازدهم، روایت شماست؛ روز هفدهم، روایت ماست. بین اینها فاصلۀ کمی است؛ بیایید از دوازدهم تا هفدهم را جشن بگیریم. و من به عنوان حسن نیت، روز دوازدهم را در مسجد آل‌رسول جشن می‌گیرم و همین کار را هم کردم.

آیات و روایات متناسب هفته وحدت

قرآن کریم: وَاعتَصِمُوا بِحَبلِ اللَّهِ جَمِیعاً و لاتَفَرَّقُوا  همگی به ریسمان الهی چنگ زنید و پراکنده نشوید آل عمران، آیه ۱۰۳.

 پیامبر (صلی الله علیه وآله): أیُّهَا النّاسُ! عَلَیکُم بِالجَماعَةِ و إیّاکُم و الفُرقَةَ 

‌ای مردم! بر شما باد به جماعت و بپرهیزید از جدایی - میزان الحکمه، ح ۲۴۳۴.

پیامبر (صلی الله علیه وآله):الجَماعَةُ رَحمَةٌ و الفُرقَةُ عَذابٌ وحدت مایه رحمت، و تفرقه موجب عذاب است. کنزالعمّال، ح ۲۰۲۴۲.

پیامبر (صلی الله علیه وآله): یَدُاللَّهِ عَلَی الجَماعَةِ و الشَّیطانُ مَعَ مَن خالَفَ الجَماعَةَ یَرکُضُ

دست خدا بر سر جماعت است و شیطان با کسی همراه است که با جماعت ناسازگاری کند. کنزالعمّال، ح ۱۰۳۱.

پیامبر (صلی الله علیه وآله): عَلَیکَ بِالجَماعَةِ؛ فَإنَّما یأکُلُ الذِّئبُ القاصِیَةَ

با جماعت همراه شو؛ زیرا گرگ، گوسفند دورمانده را می‏ خورد. مسند أحمد، ج ۶، ص ۴۴۶.

امام علی (علیه السلام): لَوسَکَتَ الجاهِلُ مَااختَلَفَ النّاسُ-اگر نادان خاموشی می‏گزید، مردم دچاراختلاف نمی‌شدند. بحار الأنوار، ج ۷۸، ص ۸۱ 

امام علی (علیه السلام):عَلَیکُم بِالتَّواصُلِ وَالتَّباذُلِ و إیّاکُم و التَّدابُرَ والتَّقاطُعَ

بر شما باد به ارتباط و بخشش به یکدیگر و دوری گزیدن از جدایی و پشت کردن به یکدیگر. 

سخن پایانی

هفته وحدت تمرینی برای تمام مسلمانان است تا اختلاف ها را کنار بگذارند و دست در دست هم پیام اسلام و پیامبرش را به گوش جهانیان برسانند. اکنون که بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان را مسلمانان تشکیل می‌دهند، تنها و تنها وحدت و دوستی میان آنان است که می‌تواند آنان را شکست ناپذیر و قدرتمند کند.