ولادت حضرت معصومه سلام ا... علیها و روز دختر مبارکباد
زندگینامه حضرت معصومه سلام الله علیها
حضرت فاطمه معصومه در سال 173 هجری قمری و 25 سال پس از تولد امام رضا (ع) در شهر مدینه متولد شدند. ایشان به همراه برادر بزرگوارشان حضرت رضا (ع) در میان دیگر فرزندان امام موسی بن جعفر (ع) از جایگاه ویژهای برخوردار بودند و شایستگی ادامه دادن خط امامت پدر را دارا بودند. مادر هر دو معصوم، حضرت نجمه خاتون (س) بود.
حضرت معصومه تنها 6 سال از نعمت حضور پدر بهره مند بودند. پس از آن پدر زندانی شد بعد از 4 سال به شهادت رسیدند و ایشان از کودکی متحمل هجر و فراق شدند. پس از آن حضرت فاطمه معصومه تحت تربیت برادر قرار گرفتند، البته به عنوان امام و ولی امر آن حضرت. پس از به امامت رسیدن حضرت رضا (ع) و تبعید ایشان به خراسان، بار دیگر بر غم فراق حضرت معصومه افزوده شد.
یک سال بعد حضرت فاطمه معصومه (ع) که در غم دوری برادر بی تاب بود، پس از دریافت نامهای از وی خود را مهیای سفر به ایران میکند. ایشان به همراه جمعی از برادران و نزدیکان راهی شده اما بنا به روایاتی در شهر ساوه توسط سربازان عباسی مورد حمله قرار میگیرند و همراهان ایشان به شهادت میرسند. نقل است که خود ایشان نیز مسموم شده و از ادامه سفر منصرف شده و مسیر را به سمت قم تغییر میدهند. آنجا برای 17 یا 19 روز در منزل فردی به نام موسی بن خزرج ساکن بوده و به عبادت پروردگار مشغول میشوند. پس از این مدت بدون دیدن برادر و شدت غم و ناراحتی وارد شده چشم از جهان فرو بستند.
علت انتخاب ولادت حضرت معصومه (س) برای روز دخترعلت انتخاب روز ولادت حضرت معصومه به عنوان روز دختر ریشه در تجرد و عدم ازدواج ایشان دارد. این حضرت از معدود معصومین بودند که هرگز ازدواج نکردند. در این خصوص اخبار مختلفی توسط تاریخ نویسان ثبت شده است که در ادامه به آنها میپردازیم.
1-در تاریخ یعقوبی این طور آمده است که علت ازدواج نکردن حضرت فاطمه معصومه (س) وصیت پدر ایشان بوده است. پس هیچ یک از دختران امام موسی بن جعفر متاهل نشدند، به جز ام سلمه که آن محرمیت برای رفتن به سفر حج بود.
اما این موضوع با سنت پیامبر و اهمیت و تاکید اسلام به ازدواج همخوانی نداشت. پس نمیتوان پذیرفت امام موسی کاظم (ع) نظری در تقابل با جد بزرگوارشان پیامبر اکرم بدهند.
2-در نظریه دیگر عدم وجود شخص با لیاقت و هم سطح با حضرت معصومه را دلیل تجرد ایشان معرفی کردند. این هم با توصیه ها و احادیث موجود از پیامبر همخوانی ندارد، چرا که پیامبر در جایی فرمودند: «هرگاه کسی به خواستگاری دختر شما آمد که دینداری و امانتداری او را میپسندید (هرچند در حد دختر شما نباشد) شوهر دهید و اگر شوهر ندهید در زمین فتنه و فساد بزرگ برپا می شود».
در طرف دیگر جوانان شایستهای که همسنگ ایشان باشد از تبار امام حسن و امام حسین (ع) وجود داشتند که میتوانستند همسر مناسبی برای حضرت معصومه باشند.
3-خفقان و نظارت بر خاندان امام موسی بن جعفر (ع) آنچنان سنگین بود که کسی جرات ارتباط و وصلت با این خانواده را نمیداد زیرا از دستگاه حکومتی هراس داشتند.